Friday, January 29, 2010

kenapa


satu hari di kedai mamak:

mamak
...nak mi hongkong...tak nak udang..tak nak sotong..letak sayur lbeh...

hak2..pelik2 je la aq nihh..mamak yg amek order aq pon bleh gelak lagi..

masuk ari ni dah lbeh dua bulan jgak arr aq mengamal kan gaya hidup x nak makan daging...skang ni aq lagi hardcore...bukan stakat ayam ngan daging lembu jehh..segala jenis keturunan binatang pun aq x makan...tapi skali-skale tuhh termakan jgak arr..tak prasan...telur ayam pon aq dah x makan..walaupun aq telah dididik untuk mencintai dan memakan telur sjak kecil lagi..korang agak2 telur ayam nihh sedih x kalo aq x makan diorang??

agak2 nye kenapa aq pilih gaya idup nihh..abang pejal(senior aq) penah tanye kat aq..knapa x makan daging...aq ade banyak sebab..tapi x tau arr nak explain macam mane kalo orang tanye aq direct cam tuhh..




kalo nak diikutkan dari segi islam nye memang dari zaman Rasulullah dulu..memang dah diamalkan..eh eh..bukan diamalkan...tapi memang jadi budaya x makan daging sangat..kebanyakan makanan yg dimakan oleh Rasulullah tak mengandungi daging..

Saidina Umar pada zaman pemerintahannye melarang umat Islam untuk makan daging dalam 2 hari berturut-turut..dia hanya menggalakkan umat islam makan paling banyak pun dalam hari yang berselang..

ada disebutkan dalam kitab muwatta..saidina umar berkata.."berhati-hati dengan daging..ia boleh menyebabkan ketagihan seperti ketagihan terhadap wine"..memang betul jgak kalo dipikirkan..sebab kebanyakan manusia skang ni kalo satu ari tu x makan daging atau ayam mesti x sah..dah jd habit...atau mungkin betul ketagihan???

dan memang terbukti arr daripada aspek kesihatan pun memang makan daging ni ade beri kesan buruk..lagi2 kalo makan daging jehh keje..sayur dan bende2 khasiat lain x nak makan..macam2 penyakit bleh kene..diabetis,sakit jantung,obesiti,kanser,kurang darah,weaken bone, dan banyak lagi arr..mesti kalo aq cakap nihh ramai yg x caye...tapi xpe..skang ni zaman dah moden..internet makin laju..kalo korang nak tau lebeh lanjut korang g arr http://www.goveg.com/ ...sbenarnye bukan link ni je..ade banyak lagi website2 pasal bende2 ni sume..dah name pun internet..luas sangat..






ni blum aq masuk bab2 alam skitar plak..cam ne industri makan daging nihh bleh menyebabkan global warming dan laen2 lagi pencemaran alam sekitar..korang bleh cari sendiri kot...
Assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
it is hard to work hard.but it would be harder if you don't work hard

Windows Live Messenger

Search This Blog

Followers