Saturday, January 16, 2010

新年会..(sambutan tahun baru)..best




...pergh..penat siot ari nih..membantu menjayakan sambutan tahun baru di skolah aq..

banyak jgak kenangan manis yang aq dapat ari nih..aq rase memang x sia2 arr aq mintak gantikan awien untuk jadi volunteer...THANX AWIEN..

utk pengetahuan kalian semua..acara yang aq join ni dianjurkan oleh jusco..so memang sume gerai2 kat situ memang sume bapak jusco yang punye arr...jadi aq pun dapat arr jage satu gerai ni..gerai jual okashi(jajan)..memang aq sorang je arr dapt grai tu..kena jage dgn nihongjin(orang jepun)..member2 aq yg laen sume jage stall lain..nasib baek ade awek cina ni keje ngan aq..aq pon x tau arr die ni sape..cashier kat jusco kot..





mule2 memang bapak x bes arr...dah arr jual jajan yg x nampak sedap..memang susah arr nak promote..pas tu org jpon yg meniaga ngan aq tu pon satu..kerek gler nak cakap ngan aq..tunggu aq tanye something baru arr diorang bersuara..(hak2..mesti korang x paham cite aq)...

ape2 pon yg paling mencabar nye nak promote barang niaga kat stall aq tuh..nasib baek arr ade watagashi(gula2 kapas) yg digemari ramai..especially kids arr..memang itu arr yg paling hangat kat stall aq..sbenar nye memang susah arr nak promote jajan2 kat stall aq nih kalo nak banding ngan stall2 yg member2 aq yg laen jage..diorang dapat jage stall yg ade games..so kids bleh main baling2 bola..bleh tangkap ikan..tangkap anak kura2..bleh tembak2 pastu dpt hadiah..hak2...yg aq nih..jual jajan yg mahal..(rm2,rm3..kepala abah die)..lagi2 kalo nak promote barang kat orang jpun..memang payah bro






aq pon memang x nak mengalah arr..walaupun aq kaku2 jgak dan malu2..tapi akhirnya aq kluarkan jgak arr daye tarikan aq utk melariskan jualan stall aq..especially gula2 kapas cap jusco..dan x lupe jgak tsukaimidori(genggam skali untuk candy) yg bernilai rm2..

aq pun memang nak tunjuk arr kat orang jpun yg skali berniaga ngan aq tuh yg aq ni bukn nye tau duk diam je..x wat keje..makan gaji bute..kene tunjukkan pada mereka org malaysia pun pandai berusaha jgak..lagi2 yg aq tau diorang nih memang bos2 besar jusco belaka..

sehingga ke malam hari..walau pun jajan2 kat stall aq x berapa nak laku..tetapi gula2 kapas cap jusco berjaya dijual habis...(gula2 kapas dijual dgn harga rm1 pada penghabisan stok)..WALLAWEH...ini sume hasil keje aq dan jepon2 belaka yg laen..x lupe juge kepada awek cashier..gonna miss u sis..





tapi ape yg paling penting..KENA ARR INGAT..KITA ORANG ISLAM..WALAU SESIBUK MANE KITA BEKERJA..WALAU SE'ENJOY MANE KITA TENGAH WAT KEJE..TANGGUNGJAWAB SEBAGAI MUSLIM JANGAN DILUPAKAN..hal ini memang aq nak tegaskan arr sbab aq pon macam lmbat sangat nak mintak xcuse nak g solat kat manager stall aq..sbab dah syok sgt wat keje..masyaAllah..yokatta2(naseb baek2)

last skali nak cakap arr dapt berurus niaga dgn japanese memang bes arr..sbab banyak cabaran..terutama cabaran berkomunikasi..so kene cari jalan..pengalaman aq ni memang kaku lagi..kene banyak improve lagi..hak2..next time kene harder lagi yea..

dah tutup stall..dah kire profit..agak2 aq dalam rm1700 jgak arr walaupun banyak barang x abes..n dah kemas barang2 sume,..aq pon blah..dan mase tu arr japanese2 kat stall aq tuh nak ucap trima kasih kat aq..sbab diorang nampak arr jgak aq punye workhard tuhh..hak2..cam tu arr gaye jpon..x nak banyak cakap..yg penting usaha..success through action...


assalamualaikum..

1 comment:

  1. tbaik ah taufik!
    aku suka keje ngan org jepun anyway.
    prefer japanese more than mat salleh semua tu.

    ReplyDelete

About Me

My photo
it is hard to work hard.but it would be harder if you don't work hard

Windows Live Messenger

Search This Blog

Followers